Lorenz Friedrich Marstrand Mechlenburg
(1799-)
Matje Tückes
(1806-)
Julius Theodor Marstrand Mechlenburg
(1834-1913)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Pedersen

2. Ane Marie Iversen

Julius Theodor Marstrand Mechlenburg

  • Født: 4. september 1834, Nebel præstegård, Amrum
  • Dåb: 1834, Sct Clemens kirke, Nebel, Amrum
  • Ægteskab (1): Maren Pedersen den 20. april 1855 i Nordby kirke
  • Ægteskab (2): Ane Marie Iversen den 2. juli 1897 i Lydum kirke
  • Død: 26. august 1913, Frisgård Mark, Lydum sogn
  • Begravet: 1. september 1913, Lydum kirke

  Notater:

Flyttede til Nordby og senere til Lydum, Ribe Amt.
Gårdmand og fotograf i Lydum sogn.

(Kilde: Slægtsbog Julius Theodor Marstrand Mechlenburg, født 1834, husmand og naturlæge i Frisgårds mark, Lydum sogn, og hustru Maren Pedersdatter, deres forfædre og efterkommere samt efterkommere efter hans andet ægteskab med Ane Marie Iversen, 130 sider, 1961.)

Advokat Hindenburg contra Julius Theodor Marstrand Mecklenburg (Def. Nellemann), der tiltales for Kvaksalveri og ulovlig Handel med Medicinalvarer. (Kilde: Højesteretstidende 1897)
.
Øster og Vester Herreders Extrarets Dom af 11 August 1897 : Tiltalte Julius Theodor Marstrand Mechlenburg bør straffes med simpelt Fængsel i 14 Dage og til Ribe Amts Fattigkasse bøde 200 Kr. De i Tiltaltes Hus den 3 Juni d. A. beslaglagte, i den den 11 næstefter fremlagte Husundersøgelsesforretning under 6\emdash 9 inkl. ommeldte homøopathiske Medicinalvarer konfiskeres til Fordel for nysnævnte Kasse. Saa bør Tiltalte og betale Aktionens Omkostninger, derunder Salær til Aktor
og Defensor, Sagførerne Nonboe og Harck, med henholdsvis 15 og 12 Kr. Den idømte Bøde at udredes inden 15 Dage efter denne Doms lovlige Forkyndelse, og Dommen i det Hele at efter kommes under Adfærd efter Loven.

Viborg Landsoverrets Dom af 27 September 1897: Underretsdommen bør ved Magt at stande, dog saaledes at Salærerne til Aktor og Defensor for Underretten bestemmes til 12 Kr. til den Første og 10 Kr. til den Sidste. I Salær til Aktor og Defensor for Overretten, Overretssagførerne Jørgensen og Rye, betaler Tiltalte 15 Kr. til hver. Den idømte Bøde udredes inden 15 Dage efter denne Doms lovlige Forkyndelse, og iøvrigt at efter kommes under Adfærd efter Loven.

Høiesterets Dom.
I Henhold til de i den indankede Dom anførte Grunde kjendes for Ret: Landsoverrettens Dom bør ved Magt at stande. I Salarium for Høiesteret betaler Tiltalte Julius
Theodor Marstrand Mecklenburg til Advokaterne Hindenburg og Nellemann 30 Kroner til hver.

I den indankede Dorns Præmisser hedder det: Julius Theodor Marstrand Mechlenburg, der er født i Aaret 1834 paa Øen.Amrum, og som tidligere to Gange har været straffet for Kvaksalveri efter Lov af 3 Marts 1854, kfr. Frdn. af 5 September 1794, § 5, henholdsvis ifølge Øster og Vester Herreders Extraretsdom af 6 August 1880 med en Bøde af 30 Kr. til Lydum Sogns Fattigkasse og ifølge Ulfborg og Hind Herreders Extraretsdom af 18 April 1883 med en Bøde af 50 Kr. til Ringkjøbing Amts Fattigkasse, tiltales under nærværende Sag for Kvaksalveri og ulovlig Handel med Medicinalvarer. Ved Tiltaltes egen Tilstaaelse i Forbindelse med Sagens øvrige Oplysninger maa det ansees for tilstrækkelig godtgjort, at han, der ingen Autorisation har til at udøve Virksomhed som Læge, siden den ham sidst overgaaede Dom og indtil nærværende Sags Begyndelse i meget betydeligt Omfang har taget Personer under Kur for forskjellige Sygdomme, saasom Nervesygdomme, Gigt, Rheumatisme, Kirtelsygdomme, Tandpine, Hovedpine, Tunghørighed, Øreflod, Mavekatarrh og anden Mavesvækkelse, Hoste, Forkjølelse, Blegsot osv., og har Behandlingen navnlig bestaaet i, at han, der dels fra et saakaldet Gentralapothek i Leipzig, dels fra Alfred Benzons homøopathiske Apothek i Kjøbenhavn forsynede sig med homøopathisk Medicin, af hvilken han har havt over 100 forskjellige Slags, og som fremtræder under Form af smaa hvide Kugler, der opbevares i Glas med Paaskrift om Indholdet, efterat have udspurgt de Syge om deres Sygdomme og derefter søgt at bestemme Sygdommens Art, har givet Vedkommende den Medicin, som var foreskreven i de homøopathiske Lægebøger, han var i Besiddelse af. Det var altid en stiltiende Forudsætning, at han skulde have Betaling, selv om han ikke
forlangte saadan, idet hans økonomiske Stilling er saaledes, at hans Praxis for ham er en Slags Levevej, og han modtog ogsaa som oftest Betaling under Et baade for Behandling og Medicin, i Reglen en Krones Penge. Tiltalte har forklaret, at han ingen Mening havde om, hvorvidt de Sygdomme, han behandlede, vare lette eller af alvorligere Art, men han paastaar, at han, naar han har troet, at Sygdommen var alvorlig, saa at der kunde være Fare ved en fejlagtig Behandling, ikke har behandlet den Paagjældende. Det er ikke under Sagen oplyst, at Tiltaltes Behandling i noget Tilfælde har gjort direkte Skade, men med Hensyn til et enkelt Tilfælde af indeklemt Brok, som Tiltalte havde behandlet, og i Anledning af hvilket en autoriseret Læge den 26 Maj 1894 blev tilkaldt, har denne dog erklæret, at Tiltaltes Behandling, hvis den var bleven fortsat faa Dage endnu, vilde have medført stor Fare for Patientens Liv.
Under en hos Tiltalte den 3 Juni d. A. foretagen Husundersøgelse blev foruden nogle Lægebøger og 9 Lommebøger, indeholdende Oplysninger om, hvilke Patienter han havde behandlet, forefunden 2 Pakker og 2 Kasser, indeholdende tilsammen 235 Glas og Flasker med homøopathisk Medicin, der ved Underretsdommen er konfiskeret til Fordel for Ribe Amts Fattigkasse. For sit omhandlede Forhold er Tiltalte ved Underretsdom men rettelig anseet dels efter Lov af 3 Marts 1854, jfr. Frdn.
af 5 September 1794, § 5, med en Straf, der efter Sagens Omstændigheder findes passende bestemt til simpelt Fængsel i 14 Dage, dels efter Frdn. af 4 December 1672, § 30, med en Bøde af 200 Kr. til Ribe Amts Fattigkasse, og bemeldte Dom, hvis Bestemmelse angaaende Konfiskationen ligeledes billiges, og ved hvilken det rettelig er paalagt Tiltalte at udrede Aktionens Omkostninger, vil herefter være at stadfæste.

Julius blev gift med Maren Pedersen, datter af Peder Hansen Jensen og Anne Hansdatter, den 20. april 1855 i Nordby kirke. (Maren Pedersen blev født den 22. september 1834 i Odden, Nordby sogn, dåb den 28. september 1834 i Nordby kirke, døde den 8. august 1888 i Frisgård Mark, Lydum sogn og blev begravet den 16. august 1888 i Lydum kirke.)

Julius blev derefter gift med Ane Marie Iversen, datter af Johannes Iversen og Elise Jensdatter, den 2. juli 1897 i Lydum kirke. (Ane Marie Iversen blev født den 25. januar 1861 i Sønder Bork Mark, Sønder Bork sogn og dåb den 29. marts 1861 i Sønder Bork kirke.)



Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12. december 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af tommybjerremogensen@gmail.com