Lars Pedersen
(Omkr 1680-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Lars Pedersen

  • Født: Omkr 1680, Store Tønding, Tistrup sogn
  • Ægteskab (1): Ukendt
  • Død: Store Tønding, Tistrup sogn

  Notater:

Gårdfæster i Store Tønding, Tistrup sogn.

Tønding, der i dag vel nærmest er en lille landsby, var i gammel tid kun 2 gårde: Lille Tønding og Store Tønding. Begge hørte under godset Nørholm. I 1688 blev deres hartkorn ansat til 2.6.1.0. og 5.7.3.0. Store Tønding havde allerede da 2 fæstere (Peder Hansen og Mads Lassen). Delingen i 2 gårde ? 2.7.3.1 1/2. htk. er vel sket engang i 1700-årene.Lars Pedersens fødselsår kan sættes til 1680 eller deromkring, når henses til, at sønnerne var født ca. 1706 og ca. 1713, og at han i 1742 endnu sad inde med gårdparten. Omkring 1735, da sønnerne fæstede andre gårde, har han endnu ikke været til sinds at gå på aftægt. Der er intet i vejen for, at Lars Pedersen kan have været søn af forgængeren Peder Hansen; men Peder-navnet var så almindeligt, at intet sikkert kan siges herom.Efter at Chr.VI i 1733 havde genindført landmilitsen, blev Lars Pedersen af sit herskab udset til at være lægdsmand. Endnu i 1734 var begge sønner hjemme på gården. Når de så hurtigt fæstede gårde, er en del af forklaringen nok, at de på den måde var sikre på at slippe for soldatertjenesten.

I tiden mellem 1742 og 1756 efterfulgtes Lars Pedersen af Jørgen Christensen både som fæster og som lægdsmand. Det synes ikke rimeligt, at gården skulle gå til en helt fremmed, når Lars Pedersen havde sønner. Men Jørgen Christensen var gift med Maren Lasdatter, så han har formentlig været svigersøn, og gården er alligevel blevet i familien. Efter børnenes alder at dømme har Jørgen Christensen giftet sig ind på gården allerede omkring 1740. Der findes intet skifte efter Lars Pedersen, så det er uvist, hvor længe han levede. Om hustruen vides intet. Måske har han været gift flere gange, for sønnernes ældste døtre har helt forskellige navne.
(Kilde: frank-dekov.dk)

Lars blev gift med.



Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 18. april 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af tommybjerremogensen@gmail.com