Nis Kristian Nielsen
Maren Johansen
(Omkr 1855-)
Johannes Nielsen
(1887-1964)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Else Kirstine Pallesen

Johannes Nielsen

  • Født: 22. februar 1887, Tistrup sogn
  • Dåb: 27. marts 1887, Tistrup kirke
  • Ægteskab (1): Else Kirstine Pallesen den 3. november 1908 i Tistrup kirke
  • Død: 29. oktober 1964
  • Begravet: november 1964, Skovlund kirke

  Notater:

Johannes Nielsen begyndte som kolonialhandler (købmand) i Skovlund 1906 i Borgergade 2, som hans fader manufakturhandler, Nis Chr. Nielsen, Tistrup, havde købt. Johannes Nielsen var endnu ikke myndig, hvorfor faderen måtte stå inde for næringsbeviset i et års tid. Johannes Nielsen drev forretningen indtil 1947, hvor sønnen overtog den.
Johannes Nielsen var en dygtig købmand og drev en solid forretning. Han påtog sig mange offentlige hverv gennem årene. Ved sognerådsvalget i 1925 blev Johannes Nielsen valgt ind som Skovlunds første repræsentant i Ansager sogneråd. Her sad han i to perioder, men ønskede ikke genvalg den 3. gang. Da han solgte forretningen, købte han Nygårdsvej i Skovlund, men flyttede senere til Fårholtvej 4, hvor han tidligere havde opkøbt ret store hedestrækninger, som en søn, Sigurd Nielsen, opdyrkede. Her blev der bygget en ny gård, og Johannes Nielsen og hans hustru levede deres sidste år på hedegården hos Sigurd Nielsen.

Da forretningen begyndte i 1906, blev den spået en kort levetid, men den varede da i tre generationer. Vareudbudet var dengang anderledes sparsomt. Rengøringsartiklerne spændte over ganske få ting som blød sæbe, soda, hvid sæbe, blegevand og et vaskebrædt. Toiletpapir var "kun for de rige", man havde jo avisen og Hus og Hjem. I kælderen stod der store tønder med mørk og lys sirup, eddike, sprit og svinetran. Der lå klipfisk i dynger og sække med mel, sukker og gryn. Når lærredssækkene var tømt, blev de solgt til kunderne, der lavede lagner, duge, viskestykker og fodboldbukser af dem. Svesker blev leveret i trækasser á 50 pund og grøn sæbe stod i zinkbaljer med 120 pund i hver.
Købmanden modtog vildt fra jægerne til videresalg. Det var ikke ualmindeligt, at man modtog over 200 agerhøns den første dag, jagten gik ind. Hver høne blev pakket i en avis og hele bundtet puttet i papkasser og kørt til stationen i Tistrup. Her blev vildtet sendt som letfordærvelige varer, og var fremme på Kødtorvet i København den næste morgen.
- Gamle Karl kom en dag ind til købmanden med to harer. Johannes Nielsen spurgte: "Hvor har du skudt dem, Karl?" - "Li' i æ røw!", svarede Karl.
Kilde: Handel, håndværk og selvstændig næringsdrift i Skovlund 1900-2000 (Skovlund sognearkiv 2003).

Johannes blev gift med Else Kirstine Pallesen, datter af Niels Pallesen Christiansen og Anne Marie Pedersen, den 3. november 1908 i Tistrup kirke. (Else Kirstine Pallesen blev født den 4. februar 1885 i Galtho, Tistrup, dåb den 2. april 1885 i Tistrup kirke, døde den 3. august 1977 og blev begravet i august 1977 i Skovlund kirke.)



Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 2. maj 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af tommybjerremogensen@gmail.com