Hans Mortensen Zene
(1708-1787)
Ukendt
(Omkr 1709-1747)
Niels Hansen Zene (Sæhne)
(1744-1815)
Kirstine Nielsdatter
(1743-1814)
Cathrine Nielsdatter
(1771-1847)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ole Olsen

Cathrine Nielsdatter

  • Født: 1771, Christiansø sogn
  • Dåb: 12. januar 1772, Christiansø kirke
  • Ægteskab (1): Ole Olsen den 5. juli 1793 i Christiansø kirke
  • Død: 22. oktober 1847, Christiansø sogn
  • Begravet: 27. oktober 1847, Christiansø kirke

  Notater:

Kirkebog for Christiansø 1772: "Dom: 1te p: Epiphan: døbt Matros Niels Zenes og Kone Kristines Datter kaldet Cathrine baaret af Povel Tambours Kone Ane. Faddere: Matros Ole Andersens Kone Gertrud, Pigen Margrethe, Matros Ole Mogensen, Matros Anceher Schiönning".

Kaldenavn: Cathrine Sæhne.

Cathrine Sæhne omtales i løjtnant Ernst Friderich Staggemeiers erindringer. Det fremgår følgende tekster fra Bornholmske Samlinger:
Staggemeiers beretning i Bornholmske Samlinger, 29de Bind, Rønne 1943, side 23:
"Af og til om Eftermiddagen, naar Solen skinnede, og jeg havde første Vagt, bestilte jeg hos Madam Olsen, Artilleriløjtnant Olsens Kone: >einen grossen Gabel Pfannkuchen und einen grossen Schinken mit Sauersalat< samt Øl, som Kl. 9 blev bragt til Waisenkeller og der fortæret i Selskab med Bech, Doktoren og Forvalteren, og derefter sang den lystige Doktor den ene lystige VIse efter den anden, indtil Vagten næsten var forbi, og endte i Almindelighed sin Sang med Udbruddet: "Hol' mIch der Kuckuck. Gott schenke mir jeden Tag einen ThaIer und des Sonntags zwei". Han var ikke saa heldig som vi Løjtnanter, der hver Maaned havde 30 RdJ. som Tillæg til vore Gager".

Staggemeiers beretning i Bornholmske Samlinger, 29de Bind, Rønne 1943, side 29:
"Jeg skulde altsaa forlade Øen, og det gjorde mig egentlig ondt paa Grund af det gode Kammeratskab, vi iøvrigt havde
haft, mest ked af det var jeg paa Binzers Vegne. Han var utrøstelig over, at jeg skulde rejse, mit muntre livsglade Sind
havde gjort ham Opholdet paa Øen nogenlunde taaleligt, nu følte han sig ensom og forladt. Han hjalp mig troligen med at
gøre mig færdig til Afrejsen og med at realisere de Ting, som jeg i de 14 Maaneder, jeg havde opholdt mig paa Øen, ef terhaanden havde faaet samlet. Min Have >Waisenkeller<, skænkede jeg til Binzer, der desuden fik et Par Sække Dun og Fuglefjer, som jeg efterhaanden havde samlet. Mine smaa Gældsposter blev betalte og Kufferten pakket.

Jeg gik nu rundt for at tage Afsked og sige Farvel til mine Kammerater og Bekendte, til Lægen, Forvalteren, den kære Madam Olsen, der havde ydet mig saa mange smaa Tjenester, til hendes Niece Trine og Lodsens Trine, de eneste unge Piger med hvem jeg om Søndagen dansede paa Batteriet saa mangen munter Svingom og til mange andre, tilsidst til Kommandanten, der havde vist mig megen Velvillie, hvorfor jeg takkede ham samt for den Tid, jeg havde staaet under hans Kommando, idet jeg leverede ham tilbage den franske Dictionnaire, jeg havde laant af ham. Han tog Bogen, skrev sit Navn deri og forærede mig den til Erindring. Om Eftermiddagen, den Dag, da det var tilkendegivet os, at vi skulde forlade Øen, gik vi, Maanedsløjtnanterne, Miillertz og jeg i Langbaaden og fik et Hurra af Besætningen, da vi sejlede fra Øen, saavidt jeg husker, var det i September".

Bornholmske Samlinger, 29de Bind, Rønne 1943, side 30:
Her ender Staggemeiers Beretning om hans Ophold paa Christiansø og Bornholm, og han har sikkert ikke den Gang tænkt sig Muligheden af, at han nogensinde atter skulde gense øen. Dette skete imidlertid 14 Aar senere, idet han som midlertidig
Adjudant hos Prins Christian Frederik (den senere Kong Christian d. 8) atter besøgte Øen 1824. I Forsommeren 1824 foretog nemlig Prinsen med et stort Følge af Videnskabsmænd, Kunstnere og andre en Rejse til Bornholm. Paa Tilbagevejen gæstedes Christiansø (den 25. juli 1824). Beretningen herom lyder hos Staggemeier saaledes:

"Nogle Dage efter denne vellykkede, glade og indholdsrige Fest, kom der Efterretning om, at Fregatten >Freja< efter Bestemmelsen var ankommet til Gudhjem for at tage Prinsen og hans Følge om Bord, sejle dem til Christiansø og derefter
tilbage til København. Der blev derfor taget en bevæget Afsked, og under Hurraraab og en Regn af Blomster kørte vi en
Formiddag fra det kære, gæstfri Rønne. I Gudhjems lille Havn ventede Fregattens Fartøjer paa os, og saasnart disse havde faaet os om Bord, begyndte Saluteringen fra Land og fra Fregatten. Henimod Kl. 3 Eftermiddag lagde Fregatten til ved Øens nordlige Havnemunding, og under Fæstningens Salut og Besætningens Hurra gik vi i Land. Jeg havde faaet Prinsens Tilladelse til at være min egen Herre for at hilse paa gamle Venner og ret fordybe mig i Minderne.

Det første jeg gjorde var at løbe rundt om Christiansholm, gense alle Batterierne, som endnu eksisterede og fremfor alt gense min kære gamle >Waisenkeller<, i hvilken jeg, Binzer og Underlæge Jensen havde tilbragt saa mange muntre Aftentimer. Alt traadte saa levende frem for min Sjæl, som om det kun var I4 Dage siden, at jeg havde forladt disse Steder. Dernæst besøgte jeg den anden Holm Frederiksholm, som jeg ligeledes forefandt i uforandret Skikkelse.

Her gensaa jeg to for 14 Aar siden smukke Piger, Trine Olsen og Trine Lods, den Gang 17 og 18 Aar gamle. Den første kom mig straks i Møde, hun var bleven gift, jeg tror med en Proviantforvalter, hun havde forandret sig en Del. Den anden traf jeg i det Hus, hvor hendes Forældre havde boet, hun havde et Barn paa Armen og flere Smaa løbende omkring i Stuen. Hun var ungdommelig smuk endnu og gift med Øens Lods. Det var mig en sand Glæde at gense og hilse paa disse forhen saa smukke unge Piger, nu adstadige Mødre, med hvem jeg havde danset saa mangen Reel. Ogsaa Madam Olsen, Enke efter Tøjhusløjtnant Olsen, der døde paa Øen 1809, talte jeg med, hun havde været mig en god Madmoder, og jeg mindes endnu med Veneration hendes herlige Pandekager. Hun var nu nogle og tredsinstyve Aar og for Øjeblikket beskæftiget i Kommandantens Køkken med at lave Mad til Prinsen.
(Måltidet blev jfr. Prins Christian Frederiks egen rapport om rejsen indtaget hos kommandanten kl 18 - 20).

Efter at Prinsen havde stedet alle Øens Notabiliteter til Kur modtaget Damernes Velkomsthilsen og de unge Pigers Blomsterkranse samt deres gentagne og indtrængende Bøn om at blive Natten over for at kunne bivaane en Dilettantkomedie hvilket dog paa det bestemteste afsloges, da Fregatten ikke kunde ligge bak til næste Morgen uden for Øen, da dennes Havn ikke var dyb nok, gik man til et rigt besat Taffel i Kommandantens Bolig, hvor saavel Prinsen med Følge som øens Notabiliteter med Damer havde Plads. Kl. 8 omtrent hævedes Taflet, og Prinsen saavel som vi andre tog nu en hjertelig Afsked med Befolkningen og Øens Besætning. Kl. 9 var vi alle om Bord, og de fleste af os, deriblandt jeg, til Køjs. Næste Morgen passerede vi Falsterbo, og henimod Middag hejsedes Kongeflaget ved Salut fra Batteriet Sixtus." Hermed ender Staggemeiers Beretning om hans Ophold og andet Besøg paa Christiansø.


Uddrag af: BORNHOLMS AMT, CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN, KOMMANDANTENS ARKIV, SKIFTEPROTOKOL BOG 7. 6. januar 1823 - 12. Juni 1832:
Nr. 2. Side 3. 1823.
14. Jan. (dato for anmeldelse af boet til skifteretten) Anne Susanne Langhorn, jomfru, Christiansø. (død 1. januar 1823, begravet 5. januar 1823). (Kommentar: Blandt effekterne på opgørelsen af boet er en bibel værdisat til 1 rigsbankdaler.)
Nr. 5. Side 11. 1823.
11. April. (testamentet forkyndes i skifteretten) Anne Susanne Langhorn, jomfru, Christiansø.
Arvinger.
A: Madamme Olsen, enke efter afdøde sø-artilleriløjtnant O. Olsen.
B: Dennes søster Gjertrud i ægteskab med forhenværende lods nu pensionist Jeppe Erichsen, Christiansø.

(Kommentar: Det er i forbindelse med bodelingen, at Cathrine Nielsdatter Sæhne arver Anna Susanna Langhorns bibel fra 1777, der i 2010 blev foræret til Christiansø museum af Cathrines 3 x tipoldebarn, Pernille Bjerre Mogensen. Biblen opbevares i dag på Ø-arkivet i Rønne.)

Folketællingen i 1834 for Christiansø. På Christiansholm i Skolelærerboligen bor følgende personer:
Cathrine Olsen, 63, Enke, Almisse Lem,
Ole Olsen, 30, ugift, Skomagersvend, hendes Søn,
Cecilie Christine Holm, 20, ugift, Tjenestepige

Folketællingen 1840 paa Christiansholm i Skolebygningen, 3. Familie:
Catrine Olsen, 69 år, Enke, Almisselem,
Ole Olsen, 36 år, gift, hendes Søn, Skomagermester,
Helene Kirstine Olsen, 28 år, gift, hans Kone,
Carl Johan Ludvig Olsen, 3 år, ugift,
Oluf Peter Emil Olsen, 1 år, ugift, deres Sønner.
Karen Kirstine Jørgensen, 18 år, ugift, Tjenestepige,
Anders Peter Funk, 23 år, ugift, Skomagersvend.

FT 1845 Christiansø Skolebygningen, lejlighed C:
Cathrine Olsen født Seine, 74 år, Enke, født på Christiansø,
Ole Olsen, 41 år, gift, født på Christiansø, Skomagermester, hendes Søn,
Helene Kirstine Olsen født Jensen, 33 år, gift, født i Kjøbenhavn, hans Kone,
Carl Johan Ludvig Olsen, 8 år, ugift, født på Christiansø,
Oluf Peter Emil Olsen, 6 år, ugift, født på Christiansø, deres Sønner,
Johanne Elisabeth Cathrine Olsen, 4 år, ugift, født på Christiansø,
Helene Kirstine Olsen, 1 år, ugift, født på Christiansø, deres Døtre.
Hans Jørgen Larsen, 23 år, ugift, født i Øster Marie Sogn,
Christen Olsen, 16 år, ugift, født i Øster Marie Sogn, Skomagerdrenge

Kirkebog for Christiansø 1847, pag. 30 Nr. 4: "Cathrine Olsen født Sæhne død 22 Oktober 1847, begravet 27. Oktober. 75 3/4 Aar".

Cathrine blev gift med Ole Olsen, søn af Ole Mogensen og Karen Kirstine (Efternavn kendes ikke), den 5. juli 1793 i Christiansø kirke. (Ole Olsen blev født i 1772 i Christiansø sogn, dåb den 5. juli 1772 i Christiansø kirke, døde den 16. september 1809 i Christiansø sogn og blev begravet i september 1809 i Christiansø sogn.)

  Parnotater:

Kirkebog for Christiansø 1793, pag 213b: "24. Maj 1793 blev Constabel Ole Olsen, med hans Chiefs s. T. Artilleri-Leutn. Hr. Kirkebys tilladelse Skriftlig, under Haand og Segl dateret 22. Maj, indskrevet i Kirkens Protokol, som Trolovet med Pigen, Lods Matros Niels Sæhnes Datter Cathrine Nielsdatter for derpaa at indtræde i Ægteskab inden 8de Ugers Dagen. Forlovere for ham: Under Commandør Anders Michelsen, for hende: Lods Matros Niels Sæhne".

Kirkebog for Christiansø 1793, pag 214: "5. Juli 1793 blev forannævnte Constabel Ole Olsen og Lods Matros Niels Sæhnes Datter Cathrine Nielsdatter ægteviede".




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12. november 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af tommybjerremogensen@gmail.com