Mogens Nielsen
(Ca. 1698-1760)
Ingeborg Olsdatter
(1704-1771)
Ole Mogensen
(1737-1792)
Karen Kirstine (Efternavn kendes ikke)
(1729-1816)
Lars Olsen
(1778-1848)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Margrethe Eskildsdatter Dich

Lars Olsen

  • Født: 1778, Christiansø sogn
  • Dåb: 15. maj 1778, Christiansø kirke
  • Ægteskab (1): Maren Margrethe Eskildsdatter Dich
  • Død: 30. maj 1848, Christiansø sogn
  • Begravet: (30.5.1848) 3-6-1848, Christiansø kirke

  Notater:

Christiansø kirkebog: "Confirmati Ao 1790 d. 3die Octbr 18de Söndag efter Trinitatis". Drenge: nr. 8 på listen af 13 drenge er Lars Olsen.


Ifølge mønsterrullen for artillerimandskabet i Fæstningen Christiansø den 18. juli 1893 var Lars Olsen blevet ansat som konstabel i en alder af 16 år. Han blev afskediget den 19. januar 1795.

KJØBENHAVNSK GROSSERERS UNGDOMS- ERINDRINGER 1787-1816 [Optegnelser af Marcus Christian Bech] Udgivne af Julius Clausen og P. Fr. Rist.1910
I bogen nævnes Lars Olsen i to tilfælde:

Side 117-118:
... blev meget vel modtaget af Kohl og de øvrige Officerer, nemlig: Second-Commandanten, Captain Hannibal Kriegery Capt. Miinich og Premierlieut. Miihlertz, alle af Marineregimentet. Endnu var der en Oberconstabel, der heed Olsen og var udnævnt til Maanedslieutenant ved Artilleriet paa Fæstningen. Næste Dag forestillede Capt. Krieger mig for Familierne paa Øen, Præsten, Hr. Møller og Kone; Doctoren Barth, ligeledes gift; Auditeur Lemmicke ugift; Skoleholderen Johansen med Madam og flere Børn; men da Krieger i denne Tid var brouilleret med Proviantforvalteren, vilde han ei gaae med mig til denne Familie, hvor jeg selv presenterede mig [for] Forvalteren Siersted. Her var en voxen, ei smuk Datter og en rask Søn, der var Styrmand, samt en mindre Datter paa 6 Aar.
I Gaden, som dannedes af den vestlige og østlige Længe, fik jeg anviist Bopæl paa 1.te Sal, der bestod af en Sal paa 3 Fag med Udsigt over søndre Brohoved til Havet og Bornholm, da denne østre Længe var noget længere end den vestre. I Stuen boede den afskedigede gamle Lieutenant Kirkebye med Familie, Kone og Datter. En ung Bornholmer ved Navn Lars Olsen blev mig strax givet til Oppasser. En Seng med Sirtses Omhæng, gode Sengklæder og Lagener bleve leiede af Lieut. Olsen, som var meget venskabelig imod mig og i det Hele sørgede for alle mine Fornødenheder. Han var en meget velvillig og activ Mand, ei uden praktiske Kundskaber.
Den første Nat var det mig ei muligt at sove formedelst en bestandig Skrigen og Allarm som af giøende Hunde og et bevægeligt phosforagtigt klart Skin paa den nærved Sovekammerets Vinduer værende Høide af Klipperne. Om Morgenen, da jeg talte med Oppasseren herom, oplyste han mig, at Spektaklerne som Hundeglam var foraarsaget af Sælhunde, hvoraf en stor Deel gives ved Ertholmene, og som krøbe om Natten op paa det østre Skiær og giøede næsten som almindelige Hunde. Det bevægelige og lysende Skin jeg saae kom af friske Sild, der paa Snore vare udhængte til Vindtørring og ved Vinden bevægede sig. Ved at see ud af Vinduerne i Salen bemærkede jeg en stor Mængde Ænder. „Ha, ha, tænkte jeg, „her kommer Du til at leve herligt med Andesteg"; men denne Illusion betoges mig strax af Ole (sic), der paa Forespørgsel, om det var Familiernes Andeflokke svarede, at det var Aaboer eller Edderfugle, der hver Sommer søgte til Holmene, og som det var strængeligt forbudt nogensinde at skyde. De vare ogsaa saa tamme, at de toge Fiskegieller etc. ud af Hænderne paa Konerne, som rensede Lax, Torsk og Sild ved Kanten af Havnen.

Side 165-166:
„Telegrafen" seilede som sædvanligt fortræffeligt med halv god Vind og herligt Veir, saaledes at vi seilede ind i Christiansøes Havn tidlig om Morgenen den 12te Marts. Jeg modtoges af Commandanten, Capt. Krieger og de øvrige Officerer samt Familierne med megen Venskabelighed. Jeg havde medbragt fra Kiøbenhavn den nu for Armeen befalede ny Hovedbeklædning, som var en stiv og temmelig svær Chacot af Filt, hvis øverste Deel bestod af en bred Plade af sortlakeret Blik. Hvad Artilleriet angik byttede vi den gierne med den hidindtil baarne, høie, belæssede runde Filthat. Kun enkelte af de ved Staben ansatte Officerer havde nu erholdt deres Chacot, og vi prunkede svært med disse. I mit Logis fandt jeg alt i bedste Orden, som og min Hund, der var voxet meget; men dennes Navn, som jeg havde opgivet at skulle være „Tiger", var af Oppasseren Lars Olsen bleven forandret til „Stikker", som den ogsaa lystrede; var ellers temmelig grim.

Folketælling 1834, Den gamle Skole, Frederiksholm, lave bolig:
Lars Olsen, 57 Aar, gift, Almisselem, Afg Lods,
Maren Margrethe Olsen, 62 Aar, gift, hans Kone,
Karen Kirstine Hansen, 30 Aar, ugift, Almisselem, deres Plejedatter. (Karen Kirstine Hansdatter Dick, født 20-8-1803, som datter af Diderich Eskildsen Dick og hustru Birgitte Rasmusdatter).

Folketællig 1840, Frederiksholm, 1 familie med 3 medlemmer:
Lars Olsen, 62 Aar, gift, (beskæftigelse utydelig),
Maren Margrethe Olsen, 68 Aar, hans Kone,
Karen Kirstine Dick, 36 Aar, ugift, Almisselem. (Karen Kirstine Hansdatter Dick. Hun døde 26-3-1841 og blev begravet 29-3-1841 som Almisselem)

Folketælling 1845 for Christiansø, Kasernelænge B, Frederiksholm, Lars Olsen, Pensionist, og Maren Margrethe Dick, hans kone.

Lars Olsen døde 70 år gammel.

(I kirkebogens bemærkningsrubrik er der med ulæselig skrift beskrevet nogle særlige omstændigheder ved begravelsen, der tilsyneladende foregik samme dag som dødsfaldet; men blev fortsat 4 dage senere.)

Lars blev gift med Maren Margrethe Eskildsdatter Dich, datter af Eskild Hansen Dich og Helvig Hansdatter. (Maren Margrethe Eskildsdatter Dich blev født i 1773 i Christiansø sogn, dåb den 3. februar 1773 i Christiansø kirke, døde den 30. juni 1852 i Christiansø sogn og blev begravet den 3. juli 1852 i Christiansø kirke.)



Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12. december 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af tommybjerremogensen@gmail.com